Marknätet för fri tv – en trygghet oberoende av uppkoppling

Så länge du har en vanlig antenn och en tv-mottagare kan du via marknätet ta del av de fria kanalerna, så som SVT och TV4. Det är en trygghet som erbjuds via Teracom, oavsett om ni har tillgång till internet eller inte.

Många leverantörer av tv-utbud vill i dag att användarna köper paket med betal-tv-kanaler och ser på tv via olika distributionssätt. I säljande kommunikation glöms det ofta bort att meddela att tillgången till fri tv via marknätet är oförändrad. Det fria marknätet innebär att Sveriges befolkning alltid ska kunna, oavsett ansträngda lägen som vid kris och krig, ta del av viktig samhällsinformation och objektiva nyheter. Dessutom innebär det fria marknätet att du kan ta del av upp till sju kanaler helt utan månadskostnader, det enda som behövs är en tv-mottagare. För alla som inte har tillgång till internet eller som inte vill ha extra kostnader, är det fria marknätet en enkel och trygg lösning.

Statlig kontroll ger trygghet
Teracoms uppdrag är att tillhandahålla utsändning av radio och tv i marknäten. Ett viktigt uppdrag oavsett, men kanske ännu viktigare i en tid då det säkerhetspolitiska omvärldsläget är det allvarligaste sedan andra världskrigets slut. Inför bolagiseringen av Televerket i början av 1990-talet beslutade regering och riksdag att marknäten skulle avskiljas från den kommersiella telekomaffären då bedömningen gjordes att marknätens funktion för svensk samhällsinformation och beredskap måste kvarstå under statlig kontroll. Det statliga ägandet är kanske ännu viktigare i dag då vi befinner oss i en osäker tid. Beslutet att marknätens funktion för svensk samhällsinformation och beredskap skulle kvarstå under statlig kontroll togs främst för att samhällsviktig information via tv och radio måste kunna fortsätta levereras oavsett om vi befinner oss i kris eller krig.

Om tillgång till uppkoppling saknas
En stor del av Sveriges befolkning har börjat förbereda sig för att en kris kan komma. Med hjälp av bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är det många som nu har en större motståndskraft än tidigare, till exempel via vevradio, powerbanks och vattenfilter, även om samhället utsätts för påfrestningar. Att behålla en tv-mottagare som fungerar även utan tillgång till internet, är också ett effektivt sätt att öka sin motståndskraft. Via de fria kanalerna i marknätet kan du då ta del av viktig samhällsinformation även om du saknar uppkoppling.

Not: De fria kanalerna i marknätet är SVT1 HD, SVT2 HD, SVT24, SVT Barn, Kunskapskanalen, TV4 HD och TV Finland (boende i Mälardalen).