Kommentar på MSB:s redovisning av uppdrag att analysera alternativa förslag rörande Rakel Generation 2.

 

Teracom har tagit del av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps redovisning av uppdraget att analysera alternativa förslag rörande Rakel Generation 2. Teracom ansvarar sedan 2015 för drift, förvaltning, upphandling och beredskap för Rakelnätet. Ett av många uppdrag gällande att utveckla och tillhandahålla kommunikationslösningar med hög säkerhet och robusthet till samhällsviktiga aktörer. En verksamhet där förmågan att hantera och skydda säkerhetskänslig information utgör ett viktigt inslag.

Teracoms förslag till etablering, drift av Rakel Generation 2 och migration av Rakel, bygger på djup kunskap om såväl moderna mobillösningar som vad krävs för bytet till en ny lösning. Förslaget bygger i stor utsträckning på befintliga förmågor, och de etableringar som krävs för att uppnå tillräcklig säkerhet och robusthet skiljer sig inte från vår verksamhet i övrigt. Sammantaget ger det en låg risknivå när det gäller tid och kostnad. Med Teracoms samlade förmågor och befintlig verksamhet kan lösningen implementeras enligt den tidsplan som redovisats.

Vi kan svara upp till de frågeställningar som tas upp i MSB:s redovisning och ställer oss därför inte bakom slutsatserna. Under beredningen i Regeringskansliet är vi beredda att göra förtydliganden om så önskas.

 

Åsa Sundberg, vd och koncernchef Teracom Group