Teracom stärker sin förmåga ytterligare tillsammans med Bilkåren

Teracom ingår samarbete med Bilkåren, en frivillig försvarsorganisation som rekryterar och utbildar fordonsförare till totalförsvaret. Samarbetet syftar till att stärka Teracoms förmåga vid höjd beredskap och vid större påfrestningar under fredstid.

Avtalet omfattar rekrytering av förare, utbildning för tung lastbil med släp och ADR (regelverket för transport av farligt gods samt hjullastare). Utbildningsinsatsen kommer pågå löpande under tre år. Efter genomförd utbildning krigsplaceras alla utbildade förare i Teracoms krigsorganisation för att stärka denna ytterligare.

– Genom det här samarbetet med Bilkåren stärker vi Teracoms förmåga och gör oss ännu mer robusta vid olika sorters påfrestningar, vid höjd beredskap och ytterst krig. Samarbetet innebär även att vi bidrar till ett starkt totalförsvar genom att vi höjer uthålligheten inom vårt ansvarsområde, säger Johan Petersson, avdelningschef på Teracom.

Samarbetet med Bilkåren präglas av att gemensamt hitta lösningar och skapa resultat då de frivilliga försvarsorganisationer med nuvarande regelverk i första hand ska stödja myndigheter. Några av Teracoms uppdrag är att säkerställa att samhällsviktiga uppkopplade system till exempel inom energisektorn alltid fungerar, och att det alltid är möjligt att sända Sveriges Radio P4, Sveriges beredskapskanal, samt att ansvara för kommunikationssystemet Rakel. Teracom Group är en viktig del av totalförsvaret, Sveriges samlade verksamhet för att skydda samhället vid kriser och krig.

– Vi är glada att kunna bidra med frivilliga resurser och vår kompetens i en viktig del av totalförsvaret och vi ser fram emot samarbetet med Teracom, säger Eva Blomqvist, generalsekreterare på Bilkåren.